Geplaatst op 3 Reacties

4DimensionDressage; in 4 stappen naar balans!

 

4DimensionDressage staat voor paardvriendelijk presteren.  Het is een paardvriendelijke trainingsmethode waarbij het paard zich kan ontwikkelen tot een sterk, gezond paard dat blaakt van het zelfvertrouwen.

Waar zou een paardvriendelijk trainingsmethode aan moeten voldoen? In grote lijnen zou dat betekenen dat we een paard met weinig druk willen trainen. Weinig druk in de mond, maar ook weinig druk in algemene zin. Dat het paard op lichte hulpen zonder weerstand en in harmonie met de ruiter zijn oefeningen uitvoert. Wat we daarvoor nodig hebben is balans.

Daarom heeft 4DimensionDressage een heel gestructureerd trainingssysteem ontwikkeld waarbij een paard geleerd wordt zichzelf in vier dimensies te coördineren. Wanneer hij dat kan, kan hij zijn balans optimaal bewaren en daarmee met zo min mogelijk inspanning zo maximaal mogelijk presteren. Er gaat geen energie verloren aan compenseren voor disbalans. Spieren, pezen en ligamenten raken niet overbelast en het paard kan zich focussen op het uitvoeren van de oefeningen.

Daardoor kan het paard zijn optimale niveau halen en straalt hij vertrouwen en plezier uit.

Dit betekent wel dat we zullen moeten investeren in een gedegen basis. Die basis bestaat uit het aanleren van de 4 dimensies en uiteraard de tijd nemen om het paard zijn lichaam te laten aanpassen aan de gewenste belasting. Spieren, pezen, botten en ligamenten hebben tijd nodig om sterker te worden.

De eerste dimensie die we het paard aanleren is de dimensie in het verticale vlak oftewel de verticale balans.

De verticale balans wil zeggen dat het paard het gewicht over de beide voorbenen correct verdeeld. De romp is dan precies midden tussen de schouderbladen.

Van de voorzijde gezien maakt het paard op een rechte lijn een hoek van 90 graden met de grond en op de volte de hoek die passend is bij de volte. Het gehele lichaam hoort dan dezelfde hoek te maken.

Op de volte hebben we natuurlijk lengtebuiging (zijdelingse buiging) nodig om de juiste hoek te kunnen maken.

img_4841-kopieHet paard op deze foto toont een verticale disbalans. De schouder hangt te veel naar binnen. De ruiter hangt te veel naar buiten. Dit ontstaat omdat ruiter en paard elkaar zo in balans houden, de ruiter compenseert voor het te veel aan gewicht van de het paard naar binnen toe. Het paard valt als het ware onder de ruiter door naar binnen. Wat we zien is dat de benen een grote hoek maken met de grond wat niet gunstig is voor de gewrichten.

Het paard kantelt met haar hoofd (groene lijn). Dit ontstaat omdat het paard niet naar binnen wil buigen in de hals, want ze heeft al te veel gewicht aan de binnenkant. Het liefst houdt ze haar hoofd naar buiten als tegengewicht voor de schouder die naar binnen valt.

Alle paarden zijn in min of meerdere mate verticaal uit balans! En zoals je ziet ontstaan er dan veel biomechanische afwijkingen in het lichaam. Dit paard moet overal in haar lichaam compenseren voor de disbalans. Ze overbelast daarmee hals, rug en benen.

 

img_5181Op deze foto heeft hetzelfde paard haar verticale balans gevonden. Paard en ruiter maken dezelfde hoek met de grond. Dezelfde verticale lijn. Het paard kantelt niet meer met haar hoofd en heeft nu de mogelijkheid om een correcte lengtebuiging aan te nemen.

De hoek met de grond en de benen is minder groot waardoor gewrichten correct belast worden.

De balans van dit paard wordt getest door haar even helemaal los te laten. Ze blijft gewoon in balans waarmee ze aangetoond heeft op eigen benen te kunnen lopen.

Een paard dat verticaal in balans is kan de rug ontspannen omdat ze niet meer hoeft te compenseren. Dan neemt ze zelf de voorwaarts neerwaartse tendens aan. Dat is de reden dat 4DimensionDressage zich niet focused op de hoofdhouding in eerste instantie. Vanuit een goede balans komt een goede hoofd halshouding die niet afgedwongen hoeft te worden. Sterker nog een goede hoofdhouding is het bewijs van een goede balans!

Een correcte verticale balans voorkomt blessures en geeft het paard vertrouwen. Des te sneller het paard verticaal in balans komt des te beter!

Wil je meer weten over de 4 Dimensies kom dan naar ons evenement op 26 maart. 4DimensionDressage; In vier stappen naar perfecte balans en optimale sportprestaties.

 

 

3 gedachten over “4DimensionDressage; in 4 stappen naar balans!

  1. 4.5

  2. 3.5

Reacties zijn gesloten.