Opleidingen

De opleiding tot sport- en revalidatietrainer van Equicare-Plus

 

Waarom een revalidatietrainers opleiding:                    

Jaarlijks worden heel veel paarden bij Equicare-Plus aangeboden die lichamelijke of mentale klachten hebben waarvan de oorzaak voornamelijk ligt in de training. Equicare-Plus onderzoekt deze paarden met behulp van thermografisch-  en veterinair onderzoek, waarbij ook gekeken wordt naar de balans, rompstabiliteit en de lichaamshouding van het paard. Veel kreupelheden en bijna alle rug-, hals- en bekkenklachten komen voort uit afwijkingen in de lichaamshouding en de techniek van bewegen van het paard. Uit onderzoek blijkt dat 80% van de rijpaarden in Nederland milde tot ernstige rugklachten heeft.

De revalidatietechnieken van Equicare-Plus en 4dimensionDressage zijn heel succesvol. Wij willen deze kennis en vaardigheden die we in de afgelopen 15 jaar verzameld hebben doorgeven aan trainers, instructeurs en eigenaren waardoor veel problemen bij paarden voorkomen kunnen worden.

Daarnaast is het belangrijkste onderdeel van de revalidatie de training. Na behandeling, is het paard trainbaar. De training zorgt ervoor dat het paard een correcte lichaamshouding aan kan nemen, waardoor een optimaal bewegingspatroon ontstaat. Dan kunnen structuren die overbelast waren door compensaties voor een slechte rompstabiliteit herstellen, sterker worden en kan het paard terugkeren in de sport.

We gaan voor langetermijn effecten. Alleen gezonde paarden kunnen optimaal en met plezier presteren in de sport!

Jij als trainer, instructeur of eigenaar bent degene die hét verschil kan maken. Geen enkele groep binnen de paardensport, heeft zoveel invloed op het welzijn en de gezondheid van het paard als JIJ! Training is een bijna dagelijkse activiteit voor een paard en dit bepaalt of je paard gezond wordt en gezond blijft. Daar kan geen enkele therapie tegenop!

Voor de nazorg van onze revalidatie paarden hebben wij goede, ambitieuze, fanatieke en zelfbewuste trainers nodig die zichzelf altijd willen blijven doorontwikkelen. Onze klanten komen vanuit heel Nederland, België en Duitsland.

Voor wie:

  • Voor ambitieuze trainers, instructeurs en eigenaren die hét verschil willen maken in de paardensport.
  • Die een bijdrage willen leveren aan het welzijn en de gezondheid van alle paarden in Nederland èn het buitenland.
  • Die werken vanuit hun hart voor het paard.
  • Die meer willen weten over het revalideren van paarden, inclusief de hele achtergrond wat, waarom en hoe het fout gaat in het paardenlichaam. Hoe dit bij te sturen zodat het paard herstelt.
  • Ook als je geen intentie hebt om je specifiek te richten op de revalidatie van paarden is deze opleiding een enorme meerwaarde. De inzichten die ervoor zorgen dat een paard geneest, zijn dezelfde inzichten die ervoor zorgen dat een paard gezond blijft.

Voorkomen is beter dan genezen!

Vaak worden lichamelijk klachten bij een paard in een laat stadium gevonden. Waarom? Omdat paarden vluchtdieren zijn en pijn pas laten zien als ze niet meer kunnen compenseren. Daarom gaat een paard pas kreupel lopen als hij alle problemen in rug, bekken en hals niet meer kan compenseren. Een kreupelheid gaat bijna altijd gepaard met problemen hoger in het lichaam.

Niveau 1

  • Niveau 1 is een basis jaar waarbij we gaan kijken naar de signalen die een paard geeft dat hij ergens last heeft. Zodat jij dit in een vroeg stadium kunt signaleren! Dat vergroot de kans op een succesvolle revalidatie aanzienlijk en de kans dat het paard weer volledig functioneel wordt en zijn volle potentieel kan inzetten in de sport.
  • Je leert wat de meest optimale lichaamshouding is en hoe een paard daar vanaf kan wijken. Hoe jij het paard zo snel mogelijk een goede lichaamshouding aan kunt leren. Hoe een paard compenseert voor een disbalans/ scheefheid en hoe jij dat op kunt lossen.
  • leert trainingstechnieken die heel efficiënt en gestructureerd zijn om het paard zo snel mogelijk in balans te brengen. Des te sneller hij in balans is, des te minder kans op blessures en des te sneller bestaande blessures herstellen.
  • De trainingstechnieken zijn dusdanig logisch en gestructureerd dat jij daar snel zelfstandig mee kunt werken.
  • Je leert het lichaam van het paard te bekijken op een andere manier. En te voelen. Zo kun je problemen opsporen en oplossen.

Het moderne sportpaard is hypermobiel (groot bewegen), hoogbening, smal gebouwd en langgelijnd. Allemaal factoren die ervoor zorgen dat dit paard een weloverwogen training nodig heeft. Hij heeft meer tijd nodig en veel aandacht voor balans en rompstabiliteit.

Het (moderne) sportpaard heeft JOU nodig!!! Er is een enorm te kort aan gedegen kennis…..wij zijn blij met iedere deelnemer die zich oprecht wil verdiepen in dat wat goed is voor een paard!!

Niveau 2

Tijdens niveau 2 ga je al het geleerde uit niveau 1 toepassen op een revalidatiepaard. Dit paard moet je zelf meebrengen, maar regelmatig worden er revalidatiepaarden aangeboden door klanten of studenten uit voorgaande jaren die het aanbod niet meer alleen aankunnen. We starten met een thermografisch en veterinair onderzoek, dat je zelf uitvoert onder begeleiding van een dierenarts.

Daarna maak je zelf een revalidatieplan en ga je gedurende een jaar het hele proces van revalideren van je “eigen paard” en dat van je medestudenten volgen. Uiteraard wordt je daarbij begeleid door een revalidatiedierenarts en een aantal revalidatietrainers.

De verantwoordelijk ligt wel bij jou! Er zijn 16 lesdagen in een jaar. Bestaande uit theorie en praktijkdagen. Jij bent verantwoordelijk voor jouw revalidatiepaard. Dus als je twijfelt kun je altijd contact opnemen met de dierenarts of de trainers. Kun jij zo’n verantwoordelijkheid aan? Dan is deze opleiding voor jou!

Sinds 2020 hebben we een extra opleidingsmogelijkheid toegevoegd aan niveau 2. Behalve het revalidatie traject kun je ook de sportrichting kiezen. Dit omdat steeds meer trainers en instructeurs op een duurzame manier in de sport willen meedoen. Je volgt gedeeltelijk het traject van de revalidatierichting omdat kennis van anatomie, fysiologie en de manier waarop een paard laat zien dat er problemen in zijn lichaam zitten ook belangrijk zijn voor een sporttrainer. Met name in de praktijklessen zullen we veel verder gaan op trainingsgebied en omdat het paard dat je meeneemt naar de sportrichting gezond is, kunnen we de training sneller opbouwen.

Naast het trainen gaan we ook verder met het ontwikkelen van je instucteurs skills. Het overbrengen van kennis en vaardigheden op anderen. Leren hoe je het meest optimaal je kennis kunt overbrengen. Iedereen heeft zijn eigen stijl van les geven. Het is belangrijk dat je dicht bij jezelf blijft, maar wel met passie en power je kennis over kunt dragen zodat JIJ ook als instructeur hét verschil kunt maken.

Niveau 3

Niveau 3 is de masterclass en geeft een verdieping van niveau 1 en 2. Het verfijnen van de trainingstechnieken. Aanvullingen op de veterinaire en biomechanische achtergronden. Daarnaast gaan we aan de slag met instructeur en presentatie-skills.

De masterclass is een persoonlijk traject van 30 individuele trainingen. Wel is het mogelijk om met meerdere deelnemers uit niveau 3 af te spreken om samen de trainingen te volgen zodat je bij elkaar kunt kijken. Naast deze trainingen wordt er in groepsverband gewerkt aan het beoordelen van paarden, hoefbekappen, presentaties geven en andere belangrijke onderwerpen

Behalve het verfijnen van de trainingstechnieken gaan we ook in op het voorbereiden van het paard op terugkeer in de sport. Niveau 3 is daarom naast revalidatie- ook sportgericht. Voor de deelnemers die de sportrichting hebben gekozen in niveau 2 gaan we uiteraard hiermee verder. Het verder verfijnen van de basis en het doortrainen voor de moeilijkere oefeningen.

Heb je na het lezen van deze informatie nog vragen?

Dan kun je contact opnemen met Hans Arendse via ons contactformulier of telefonisch via telefoonnummer 06 51830315


Sabine Luttik over de opleiding Paardenrevalidatietrainer:

Toen ik destijds van Karin hoorde dat zij was gestart met het geven van een opleiding voor paarden revalidatie trainer, wist ik meteen dat ik dit wilde gaan doen.
Op dit moment zit ik midden in mijn eerste jaar en dit is één van mijn beste beslissingen geweest voor mijn ontwikkeling als paarden trainer in het breedste zin van het woord. 
De hoge mate van kennis over anatomie, biomechanica en de praktijktraining van ruiter voor het paard, maakt deze opleiding een professioneel geheel en geeft je het gevoel dat je echt wat leert. 
Daarbuiten kun je je ook verdiepen in workshops als “trigger point release” zodat je nog meer de mogelijkheid krijgt om je paard te ondersteunen rondom de (revalidatie)training. Voor mij was dit een waardevolle toevoeging, ik zag direct resultaat bij een paard die erg vast zat rondom zijn hals  en schouder gebied.
Deze opleiding maakt mij echt blij want ik zie hoe snel  ik al verschillende paarden heb kunnen helpen  met hun balans en het trainen van de juiste spieren voor bijvoorbeeld een correct rug gebruik.
Kennis is kracht en ik hoop in de toekomst, door middel van mijn opleiding, veel mensen te kunnen bereiken en te ondersteunen met het trainen van hun paard.