Geplaatst op

Een gezond en fit paard; Dé voorwaarde om optimaal te presteren in de sport

 

Een gezond en fit paard; Dé voorwaarde om optimaal te presteren in de sport!

Een paard wat gezond genoeg is kan uitgebracht worden in de sport, alleen een paard dat blaakt van gezondheid kan optimaal presteren!

Veel jonge (sport)paarden vallen op jonge leeftijd uit met blessures aan hals, rug, bekkengebied of benen. Vaak beginnen ze al op hun vierde of vijfde levensjaar te sukkelen met blessures. Dan krijgen ze een rustperiode, worden ze behandeld en uiteindelijk halen ze met vallen en opstaan hun achtste levensjaar. Dan blijkt dat oude blessures blijven terugkomen of zijn de blessures zo erg geworden dat herstel niet meer mogelijk is.

Uiteraard zijn er veel oorzaken mogelijk voor al die blessures maar één oorzaak springt eruit.

Dat is de training. En dan in de breedste zin van het woord.img_4926b-kopie

  • Op welke leeftijd wordt de training gestart?
  • Hoe wordt de training gestart?
  • Krijgt het paard eerst scholing zonder ruiter?
  • Hoeveel tijd krijgt het paard om begrip en kracht op te bouwen?
  • Wat is de intensiteit van de training?
  • Wat is de techniek van de training?

Het moderne sportpaard is zo ontzettend goed dat het lijkt alsof hij alles sneller kan dan het paard van vroeger. En daar zit nou juist het probleem. Het moderne sportpaard is zo getalenteerd door een aantal kenmerken die we geselecteerd hebben bij de fokkerij.

Dit paard is langgelijnd waardoor hij makkelijk lengtebuiging aan kan nemen omdat er veel ruimte is om dat te doen. Hij kan heel groot en spectaculair bewegen, wat alleen mogelijk is omdat het paard hypermobiel is. Hypermobiel wil zeggen dat hij meer bewegingsmogelijkheid in de gewrichten heeft dan gemiddeld. De gewrichten worden minder gestabiliseerd door banden en kapsels.

Dit zorgt ook voor meer souplesse waardoor een paard ook makkelijker lengtebuiging aan kan nemen, maar aan de andere kant meer moeite heeft om dat te stabiliseren. Een hypermobiel paard kan gemakkelijk overbuigen en compenseren. Dat geeft uiteindelijk blessures door overbelasting.

img_4735Verder is het moderne sportpaard hoogbenig en relatief smal. Dat zorgt ervoor dat hij sneller uit balans is. Door de verhoogde mobiliteit heeft hij meer moeite om zichzelf te coördineren en te stabiliseren.

Fokken op sporteigenschappen brengt ons ogenschijnlijk winst, maar het brengt ook uitdagingen met zich mee.

Het moderne sportpaard heeft meer opleidingstijd nodig om gezond te blijven. Het paard van vroeger had vooral tijd nodig om gegymnastiseerd te worden, het moderne sportpaard heeft heel veel tijd nodig om sterker te worden. Mogelijk is de opleidingstijd van het moderne sportpaard zelfs langer dan die van het klassiekere type.

De opleiding van het moderne sportpaard moet aangepast worden op specifieke aandachtspunten:

  • Speciale aandacht is nodig voor de balans en het rechtrichten. Dit zorgt ervoor dat het paard zijn gewicht evenredig verdeeld over zijn lichaam en nergens overbelast raakt.
  • Het paard moet zo snel mogelijk leren om een goede rompstabiliteit aan te nemen en aan te houden.
  • De training moet laat intensief zijn. Kwaliteit voor kwantiteit. Dat wil zeggen dat dat wat we doen goed moet zijn. Weloverwogen trainen. Het paard voorbereiden om een succesvolle oefening uit te voeren zodat we deze niet ontelbare keren hoeven te herhalen.

Een paard met een goede balans en een correcte rompstabiliteit verliest geen energie aan compensaties. Daardoor is de kans op blessures sterk verminderd en kan het paard al zijn energie gebruiken om oefeningen uit te voeren naar het beste van zijn kunnen. Mentaal zal het paard sterk zijn omdat hij vertrouwen heeft in zijn eigen lichaam.

Disbalans zorgt voor stress, balans zorgt voor ontspanning en harmonie!

Wil je het beste uit jezelf en je paard halen, dan is het zaak om te investeren in een goede balans als basis. Dat kost tijd, maar die tijd betaalt zich dubbel en dwars terug.

Wil je meer weten over balans, rompstabiliteit en optimaal presteren in de sport, kom dan naar ons evenement 4DimensionDressage; in 4 stappen naar balans en optimale sportprestaties op 26 maart in Amstelveen, bij VAN STAL.