Gepost op

Wat betekent succesvol zijn met je paard voor jou?

Succes heeft voor iedereen een andere betekenis.

img_3359Wat iemand wil bereiken met zijn of haar paard kan heel verschillend zijn.

Misschien wil je gewoon een goede band met je paard en lekker buiten rijden. Of je vind het leuk om recreatief dressuur te rijden of te springen.

Wil jij voor de lol wedstrijden rijden of juist heel fanatiek en het beste uit jou en je paard halen? Wat heb je nodig om succesvol te zijn met je paard?

Het maakt niet uit wat je doet en wat je wilt, 1 ding is belangrijk!

Je hebt een gezond paard nodig om succesvol te doen wat je wilt. Ook tijdens een buitenrit wil je niet dat je paard rugklachten heeft of beenproblemen. Wil je optimaal presteren in de wedstrijden, dan komt het helemaal nauw aan dat je paard zo fit mogelijk is in alle opzichten.

Vaak kom ik paarden tegen die ogenschijnlijk niks mankeren. Ze zijn niet kreupel, ze laten geen ziekteverschijnselen zien, maar ze stralen niet!

In de diergeneeskunde wordt gezondheid gedefinieerd als ‘het afwezig zijn van ziektesymptomen’.

Dat is een lastige voor een dierenarts. Een paard kan zich best ‘niet helemaal lekker voelen’, maar hoe weten we dat dan. De enige die dat kan weten ben jij, de eigenaar. Jij kent je paard en je kunt kleine verschillen zien in gedrag en uitstraling.

Persoonlijk ga ik niet voor een gezond paard, een paard dat geen ziekteverschijnselen laat zien, ik wil een fit paard. Optimaal fit in alle opzichten. Dat is een paard dat kracht uitstraalt en energie heeft. En wat je ook met je paard gaat doen, buiten rijden of sporten, het plezier wat je hebt met een paard dat fit is op alle vlakken, is zo’n mooie ervaring!

Hoe krijgen we een paard optimaal fit?

Het paard is te verdelen in het mentale / emotionele paard en het lichamelijke paard. Om een paard mentaal gezond te houden, moeten we ervoor zorgen dat hij aan zijn soortspecifieke behoeftes kan voldoen. Dit betekent dat hij contact moet hebben me andere paarden, zich vrij moet kunnen bewegen voor tenminste een groot deel van de dag, onbeperkt ruwvoer tot zijn beschikking heeft van goede kwaliteit en dat wij als eigenaar voorspelbaar voor hem zijn.

In de training is dat helemaal belangrijk. Bereden worden door een mens, is voor een paard niet normaal. Hij moet daar mee leren omgaan, zowel lichamelijk als mentaal. Een paard is mentaal heel sterk verbonden met zijn lichaam en andersom. Heeft hij een lichamelijke klacht, dan heeft dat effect op zijn mentale toestand en andersom.

Daarom moeten we ervoor zorgen dat we hem trainen op een manier dat hij sterker en fitter wordt. Trainen doen we in principe voor het paard en gedacht vanuit het paard. Als we zorgen dat hij zich goed voelt in alle opzichten krijgen wij het succes dat we graag willen.

Wil je meer weten over hoe je een paard sterk en gezond traint? Kom dan naar het evenement ‘in 4 stappen naar perfecte balans en optimale sportprestaties’, op 26 maart in Amstelveen bij VAN STAL.

Voor tickets klik hier!

Auteur; Karin Leibbrandt, revalidatiedierenarts en trainer voor paarden.