Sport

4DimensionDressage; Paardvriendelijk trainen èn presteren in de sport.

4DimensionDressage heeft een nieuw trainingssysteem ontwikkeld speciaal voor het moderne sportpaard. De dressuur is al eeuwen geleden ontstaan vanuit de cavalarie. Door de eeuwen heen hebben grootmeesters hun kennis en vaardigheden doorgegeven. Hun kennis is van onschatbare waarde en geldt in grote lijnen tot op de dag van vandaag.

Het moderne sportpaard heeft speciale aandachtspunten vanwege zijn bouw en de toegenomen (hyper)mobiliteit. Zijn lichaam is smaller, hoger en langer. Zijn bewegingen zijn groter en elastischer. Allemaal kwaliteiten die hij in kan zetten voor de sport, maar die hem ook kwetsbaar maken.

Daarom heeft 4DimensionDressage een trainingssysteem ontwikkeld dat het moderne sportpaard laat ontwikkelen tot een gezond, sterk en mentaal fit paard dat optimaal kan presteren in de sport.

Wat maakt 4DimensionDressage bijzonder?

 1. 4DimensionDressage biedt een een heel gestructureerd trainingssysteem dat zo logisch is opgebouwd dat de ruiter volledig begrip krijgt van het lichaam van het paard en dat wat nodig is om het paard te trainen.
 2. De ruiter zal daardoor zelfstandig in staat zijn om zijn of haar paard thuis te trainen en een oplossing te vinden voor elk rijtechnisch probleem.
 3. De kwetsbare punten van het moderne sportpaard worden ondervangen door extra aandacht te besteden aan rompstabiliteit, balans, correct bewegingspatroon en de belasting aan te passen aan de belastbaarheid.
 4. De trainingsmethode is volledig gebaseerd op biomechanische, fysiologische en anatomische principes onderbouwd door wetenschappelijk onderzoek.
 5. De trainingsmethode is gebaseerd op een brede basis. Deze omvat wetenschappelijke kennis, veterinaire kennis, rijkunst vanuit vele stromingen, trainingstechnieken, gedragsleer en horsemanship. Na jarenlang experimenteren is een selectie gemaakt van alle technieken die zichzelf bewezen hebben in de praktijk.

4DimensionDressage is een combinatie van de beste technieken uit vele stromingen en vakgebieden aangevuld met jarenlange ervaring en begrip van het moderne sportpaard.

4DimensionDressage; In vier stappen naar perfecte balans.

De vier dimensies brengen het paard naar zijn perfecte balans punt. Waarom is dat zo img_5667belangrijk?

Zonder balans moet het paard compenseren met zijn spieren. Hij verbruikt dan kracht om zichzelf stabiel te houden. In zijn balanspunt kan hij zijn volledig potentie gebruiken om de oefeningen uit te voeren. Er gaat geen energie verloren aan compensaties.

Compensaties leiden op termijn tot overbelasting. Dit is in eerste instantie niet waar te nemen. Na verloop van tijd ontstaan blessures. Meestal eerst aan hals, rug en bekken gebied. Later aan de benen. De meeste kreupelheden en bovenlijn blessures zijn trainingsgerelateerd! Het moderne sportpaard is dankzij zijn bouw en souplesse extra gevoelig voor blessures!

Gezond en blessurevrij zijn en blijven is een voorwaarde om te kunnen presteren in de sport!

De 4 Dimensies:

4DimensionDressage heet niet voor niets zo. De trainingsmethode is gebaseerd op vier dimensies waarin het paard zichzelf moet kunnen coördineren en waarin de ruiter het paard kan aansturen.

 • Het verticale vlak
 • Het horizontale vlak
 • De Lateroflexie
 • De richting in het diagonale vlak

Wanneer het paard zich perfect kan coördineren in deze 4 richtingen kan hij ten alle tijden zichzelf perfect balanceren. Dit geldt voor de rechte lijnen en de voltes maar ook voor alle oefeningen.

Alle oefeningen zijn uiteindelijk opgebouwd uit de vier dimensies van de eenvoudigste oefeningen tot en met de zijgangen, passage en piaffe.

Zonder uitzondering komen rijtechnische problemen voort uit een fout in één van de vier dimensies. Daar ligt dus ook de oplossing. Wel is het belangrijk uit te zoeken of er geen lichamelijke klacht ten grondslag ligt aan een rijtechnisch probleem.

Om de oorzaak van de rijtechnische problemen op te sporen leren wij onze studenten en leerlingen de LAR(S)

Dit is een diagnostisch systeem dat je kunt gebruiken om uit te zoeken in welke dimensie het fout gaat. De LAR(S) staat voor:

 • Lijn
 • Aanleuning
 • Ritme
 • (S)tabiliteit

Weet je in welke dimensie het fout gaat, dan weet je ook hoe je je probleem op moet lossen. Zo kun je alles tot in de kleinste details perfectioneren met goede sportprestaties tot gevolg. Je paard is fit, voelt zich goed en is vol zelfvertrouwen. Dat zal hij uitstralen in de ring! En ook als je graag je paard traint zonder op wedstrijden te gaan wil je natuurlijk dat hij gezond blijft. Voor 4DimensionDressage gaat de gezondheid van het paard VOOR op prestaties in de wedstrijden. Een paard goed opleiden kost tijd. Zijn lichaam heeft tijd nodig om sterker te worden en mentaal heeft een paard tijd nodig om te ontwikkelen. Respecteren we dat niet, dan krijgen we dat in een later stadium altijd terug op ons bordje in de vorm van gedragsproblemen of blessures.

Een paard lijkt zo groot en sterk, maar ze zijn zo kwetsbaar. Veel jonge  paarden die ooit geblesseerd zijn geraakt komen niet meer op hun oude niveau of blijven onder hun potentiaal presteren. Dat is zonde! Preventie is de sleutel!! En training is daar het belangrijkste onderdeel van!


Dit is wat Tessa Roos van Rijkunst in beweging zegt over 4DimensionDressage:

Ik heb veel respect voor de manier waarop Karin de biomechanica van balans en gedragenheid als het ware ontcijfert en in haalbare stappen overbrengt aan de ruiter. Ze gebruikt duidelijk geformuleerde voorwaarden waar het paard aan moet voldoen om een ruiter in balans te dragen. Ze helpt je voelen hoe het gesteld is met die voorwaarden, en reikt je vervolgens “stap-voor-stap” oplossingen aan om het paard te verbeteren. En het resultaat voelt super!


Dit is wat 4 DimensionDressage betekent voor Dagmar Bijl-Gerritsen:

Voordat ik actief ging lessen bij Karin was ik bang, onzeker en had ik er geen lol meer in. Wat is er nou leuk aan je paard ‘in de krul trekken?’ dacht ik dan. Door de trainingen van Karin leer ik mijn paard echt kennen (mentaal en fysiek). Ik leer hoe ik hem horizontaal en verticaal in balans kan brengen vanuit ontspanning en te kijken wat hij vanuit zijn lichaam (aan)kan. Hierbij heeft Karin heel veel respect voor het paard. Iets wat natuurlijk heel belangrijk is voor mij. Het is gaaf om te voelen hoe mijn paard zich steeds meer gaat dragen en dat het steeds iets makkelijker gaat. Hiernaast heeft Karin ontzettend veel geduld. Iets wat ik nodig heb om alles echt te begrijpen, zodat ik het ook kan (uit)proberen als ik zelf aan het trainen ben. Ik zou op geen andere manier meer willen trainen!