Revalidatie

4DimensionDressage; Revalideren op basis van wetenschap en ervaring

4DimensionDressage heeft ondertussen ruim 18 jaar ervaring met het revalideren van paarden. Met veel succes revalideren wij paarden met:

  • Rugklachten zoals kissing spines, algemene pijnklachten en matige spierontwikkeling van de bovenlijn.
  • Halsproblematiek zoals synovitis, halsartrose, enostose, botnieuwvormingen en verkalkingen in de nekband.
  • Klachten in het bekkengebied en de SI gewrichten, zoals scheefstand van het bekken, verminderde beweeglijkheid van het bekken en de rijtechnische problemen die hierdoor ontstaan. Artrose van de SI gewrichten en asymmetrie in het linker en rechter SI gewricht.
  • Vage kreupelheden, onregelmatigheden of kreupelheden waar geen oorzaak voor gevonden kan worden.
  • Vage klachten zoals achterblijvende spieropbouw, licht verhoogde spierenzymen, een paard wat “niet helemaal fit is”, stijf opstarten, “niet helemaal lekker lopen” en verminderd uithoudingsvermogen/ verminderd presteren.
  • Gedragsproblemen tijdens de training, zoals staken, bokken, steigeren of andere manieren van verzet.
  • Rijtechniche problemen zoals kantelen met het hoofd, tong uit de mond, overmatig kauwen, niet goed willen dragen op de achterhand, groot verschil tussen het trainen op de linker of de rechter hand.
  • Heeft je paard klachten die niet op deze lijst staan? Neem dan contact met ons op voor overleg!

Ons slagingspercentage is heel erg hoog. Dit komt doordat:

  1. De volledige revalidatie wordt begeleid door een dierenarts die zich gespecialiseerd heeft in het revalideren van paarden. Naast diergeneeskundige kennis heeft zij veel ervaring met het trainen van paarden en weet dus wat er trainingstechnisch nodig is om een paard te revalideren.
  2. In de afgelopen 18 jaar is er veel ervaring opgedaan. Bij geblesseerde paarden komt de training erg nauw. Een klein detail kan het verschil maken tussen een succesvolle revalidatie of niet. We hebben jarenlang onderzoek gedaan naar de optimale lichaamshouding, het correcte bewegingspatroon en de juiste verhouding tussen belasting en belastbaarheid voor de specifieke revalidatiepaarden.
  3. Alle trainingstechnieken zijn gebaseerd op biomechanica, fysiologie en anatomie. Deze kennis is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.
  4. Revalideren doen we niet alleen. We werken nauw samen met een heel team van dierenartsen, thermografen, behandelaars, hoefbalans specialisten,  zadelmakers, tandartsen, voedingsdeskundigen en trainers. Revalideren is precisie werk. Dat betekent dat we verschillende behandeltechnieken inzetten omdat geen enkele therapie alles op kan lossen. De combinatie van technieken zorgt voor het beste resultaat.
  5. De trainers zijn door ons opgeleid, niet alleen op trainingsgebied, maar ook op het signaleren van lichamelijke klachten in een vroeg stadium. Daarnaast kunnen zij de behandelaars ondersteunen met behulp van releasing technieken. Dus

Bij 4DimensionDressage gaan we voor de lange termijn resultaten. We maken geen gebruik van snelle technieken zoals het injecteren van gewrichten, hals en rug met corticosteroïden. Het is onze mening dat deze de pijn wegnemen, maar niet de oorzaak. Het paard zal dan ook slechts tijdelijke verbetering laten zien.

Wij zoeken naar de oorzaak, nemen het hele paard onder de loep en zorgen dat zijn hele lichaam weer goed kan functioneren. Dan begint het echte werk; de revalidatietraining. De behandelingen zorgen er voor dat een paard trainbaar wordt, de revalidatietraining zorgt voor het daadwerkelijke herstel.

Het eerste doel van de revalidatietraining is herstel. Het tweede doel is het voorkomen van dezelfde of nieuwe blessures. Dan zal het paard weer terug kunnen keren in de sport. Door het paard met behulp van de vier dimensies de technieken van balans en rompstabiliteit tot in de perfectie aan te leren, hoeft hij niet meer te compenseren met spierkracht. Dat heeft 3 voordelen:

  1. Spieren zijn deels bedoeld om de rug en de gewrichten te stabiliseren. Wanneer veel spierkracht gebruikt moet worden om te compenseren voor een disbalans raken de spieren overbelast waardoor rug en gewrichten niet meer functioneren zoals ze zouden moeten. Dat zorgt op termijn voor blessures. Een goede techniek, balans en rompstabiliteit zorgen voor blessure preventie.
  2. Als een paard geen spierkracht kwijt is aan compenseren voor balansfouten, kan hij al zijn power inzetten om te bewegen en oefeningen uit te voeren. Hij kan dan zijn potentie ten volle benutten met optimale (sport)prestaties tot gevolg.
  3. Een paard dat in balans beweegt,  voelt zich lichamelijk en mentaal goed. Hij is vol zelfvertrouwen.

Alleen een gezond, blessurevrij en mentaal blij paard dat vol vertrouwen is in zichzelf en zijn omgeving kan optimaal presteren!